Flickr Images

czwartek, 4 lutego 2016

Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący


pyszny,pachnący,z chrupiącą skórką.....polecam na śniadanko....



Składniki:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
jedna średnia posiekana  biała cebula
2 łyżki prażonej cebulki
1 łyżeczka cukru
żółtko
2 łyżki mleka

Przygotowanie:
50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min.
Białą cebule rumienimy na oleju.
Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min.
po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,lekko spłaszczamy i odstawiamy przykryciem jeszcze na ok pół godzinki,
po tym czasie smarujemy nasz chlebek rozbełtanym żółtkiem z mlekiem,i nacinamy ostrym nożem,
pieczemy 25 min  w temperaturze 180 stopni 
smacznego!!!



a jak smakuje z domową gotowaną szyneczką.....mniam  mniam (przepis na szyneczkę znajdziecie TUTAJ ) Smacznego....


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb cebulowy! ajj :D aż zgłodniałem!

    Zapraszam do siebie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, ja też się przymierzam do domowego wypieku chleba, własnie wczoraj zrobiłam zakwas :)).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj upiekłam według przepisu... wyszedł idealny ;)
    Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja aktualnie cały czas piekę graham, ale ten wygląda świetnie i przepis wydaje się prosty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też piekę czasami swój chlebek, ale ten samym wyglądem zachęca do upieczenia :) Chlebki swojskie mają tylko jedną wadę...nie można ich przestać jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!