Flickr Images

czwartek, 18 lutego 2016

Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta


Boczek  A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie TUTAJ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie TUTAJ)
Wszystkie wyszły naprawdę rewelacyjne.....polecam gorąco



Płat boczku o wadze 1,5 kg
Przyprawy:
3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem)
1/3 szklanki soli kuchennej
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżka ziaren jałowca
 1/2 skl  cukru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno)
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Boczek przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki tym razem na  na 24 godziny(bo mięso jest wąskie i trzeba trzymać je troszkę krócej ,żeby nie było za słone,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance czosnku,liści laurowych,tymianku,jałowca i rozmarynu i wkładamy na kolejne 36 godz do lodówki
po tym czasie mocno,jak najciaśniej zwijamy nasz boczek w roladę i obwijamy mocno dratwą lub sznurkiem i wieszamy sam lub w pończosze w przewiewnym nie za ciepłym miejscu na 7-do 14 dni,w zależności od temperatury w której wisi(jak w 17-18 stopni to 14 dni,jak 20-22 to 7 dni)
i gotowe,pamiętajcie żeby kroić jak najcieniej...
Smacznego!!






2 komentarze:

  1. boczyś przepyszny,a mojemu 77 letniemu Tacie tak zasmakował,gdy mu trochę zawiozłam,że teraz sam robi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że smakował-pozdrowienia dla taty....

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!