czwartek, 25 kwietnia 2019

Wiosenna terrina ze śledziem


Ciekawy pomysł na przekąskę na imprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam




Składniki:
  • 10 śledzi a'la matjas
  • duży ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • duża śmietana 18 %
  • mały jogurt grecki
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku(można dodać pół na pół z koperkiem)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka octu winnego i sok z pół cytryny
  •  ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi)


Przygotowanie:
śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy 
ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę,majonez,jogurt,czosnek,dodajemy pokrojone warzywa,wyciśnięty czosnek,szczypiorek,wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
odstawiamy na ok 30 min w temperaturze pokojowej(żeby jak będziemy łączyć z żelatyną masa nie była za zimna).
żelatynę rozpuszczamy w 130ml. gorącej wody dokładnie mieszając dodajemy do niej sos z cytryny i ocet,jak lekko ostygnie dodajemy do naszej masy śmietanowo-warzywnej,mieszamy dokładnie i przelewamy na blaszkę (moja blaszka to 23x40,ale może być również troszkę mniejsza to terrina będzie po prostu wyższa)wyłożoną folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min 2 godz.
Smacznego!!! 

1 komentarzy

  1. Myślę, że to wspaniały pomysł. Śledzie podane w ten sposób będą ozdobą każdego stołu :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!