Flickr Images

czwartek, 8 listopada 2018

Pieczeń ze schabu w majonezie i ketchupie


Pomysł na bardzo dobrą pieczeń,przy włożeniu małej ilości pracy,bardzo prostą i pięknie prezentującą się na stole.polecam na każdą imprezę rodzinną ,lub po prostu na obiad....

Składniki:
około 1 1/2 kg schabu
3-4 cebule
4 ząbki czosnku
8 łyżek ketchupu pikantnego
3 łyżki majonezu
sól,pieprz

Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i nacinamy plastry nie krojąc ich do końca,delikatnie solimy i posypujemy pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i przekładamy plasterkami nasze ponacinane kotlety.Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy ketchup, majonez i czosnek. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie nasze mięso. Mięso powinno być całe pokryte sosem ketchupowo - majonezowym. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałą marynatę wykładamy na mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.  Schabu pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. 
Smacznego!!!





2 komentarze:

  1. Pyszności! :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś był na obiad ten Twój przepis z małymi moimi zmianami. Jednym słowem PRZEPYSZNY!!!!!!!!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!