poniedziałek, 8 października 2018

Ciasto Harataniec z serem-pychotka

Dziś  kolejny sernik,znacie ciasto pleśniak,takie kruche z dżemem lub owocami-bardzo je lubiłam i znalazłam taki sernik który jest połączeniem z tym ciastem-mniam
Wyszło naprawdę fajne ciacho i nie myślałam ,że powidła śliwkowe tak się tutaj sprawdzą dodają naprawdę ciekawy smak (przepis na moje powidła śliwkowe znajdziecie tutaj),kruche ciacho,powidła śliwkowe,pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!!

Składniki :
  • na ciasto kruche:
  • 480 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g masła, schłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia:
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g)
  • składniki na masę serową:
  • 1000 g sera zmielonego(może być z wiaderka)
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  •  składniki na piankę:
  • 2 białka z ciasta
  • 2 białka z sera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie kisielu 

Przygotowanie:

 Zagniatamy  kruche ciasto z podanych składników. Dzielimy je na trzy części, do dwóch dodajemy po 1 łyżce kakao i zagniatamy żeby było równo brązowe.Schładzamy  w lodówce ok 1 godz.
|Pierwszą warstwę rozwałkowujemy jasną, wykładamy na spód  formy (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na nim powidła śliwkowe. Na powidła ścieramy na tarce  o grubych oczkach pierwsze ciasto kakaowe. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach.
Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy po trochę żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy po łyżce ser,  dalej miksujemy. Dodajemy śmietanę,mąkę ziemniaczana i miksujemy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto.Pieczemy ok. 30 min.Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kisiel i miksujemy. Na podpieczony ser wykładamy równomiernie pianę i ścieramy  drugie ciasto kakaowe. 
Wstawiamy  jeszcze do piekarnika na  ok. 25 – 30 min. w 160 st. 
Rada:Ciasto najlepiej po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez noc,wtedy kruche ciasto będzie miękkie i lepiej się pokroi .
Smacznego:) 






5 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!