piątek, 3 sierpnia 2018

Ekspresowe pikle w 48 godz.


Tak naprawdę można je zrobić o dowolnej porze roku,kiedy mamy dostęp do różnych rodzajów warzyw,latem  i jesienią jednak jest największy wybór.
Mona użyć jakich tylko chcemy i co mamy akurat pod ręką,u mnie cukinia,ogórki gruntowe,papryka,pieczarki,czerwona cebula,ale można dać również,kalafior ,brokuły,patisony,dynie itp.polecam bo taki słoik zawsze warto mieć w lodówce-można go przetrzymywać do 3 miesięcy  i używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam

Składniki na 1 litrowy słoik:
  • 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i  cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew
  • Na zalewę:
  • 1 łyżka soli (15g)
  • 350ml  wody
  • 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku  1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody)
  • 4 łyżki  cukru (60g)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała)
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka płatków chili


Przygotowanie:
Warzywa umyć i pokroić w dosyć cienkie plasterki ,lub pół plasterki w zależności od wielkości warzywa,solimy lekko i odstawiamy na 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy zalewę.Do garnka dajemy wszystkie składniki zalewy ,zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok 7 min pod przykryciem.Studzimy .
Warzywa dajemy na sito,odcedzamy wodę którą puściły,wkładamy do słoika i zalewamy zimną zalewą ,zakręcamy i wkładamy do lodówki-po 48 godz.można już wcinać-Smacznego!!!


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!