Flickr Images

wtorek, 3 lipca 2018

Młoda kapustka z warzywami-idealna na obiad


Pyszne danie na obiad czy lunch-dobre i na ciepło i na zimno,można dodać do niego tak na prawdę wszystko co znajdziecie w ogrodzie albo sklepie z warzywami i kombinować ze smakiem.Ja uwielbiam takie mieszanki warzyw u mnie w połączeniu z kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci......

Składnik:
pół główki młodej kapusty
pół kalafiora,
cukinia(może być żółta i zielona)
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera naciowego
2 cebule
2 kiełbaski
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory pokrojone bez skórki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżek oleju
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
sól,pieprz ziołowy
posiekana natka pietruszki i posiekany koperek
można dodać również obgotowaną fasolkę szparagową pod koniec duszenia,ale ja akurat tym razem nie miałam)

Przygotowanie:
Marchewkę,pietruszkę-obieram ze skórki kroję w plasterki, kalafior w małe różyczki i razem wrzucam na osolony wrzątek i gotuję parę minut ,żeby lekko zmiękły,odcedzam.
W rondlu na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w półplasterki i kiełbaskę w plasterki,jak się troszkę podsmaży ,dodaję seler pokrojony w plasterki i cukinię pokrojoną  w półplasterki,i dalej przesmażam,dodaję pokrojoną jak na bigos kapustę,i dalej przesmażam,dodaje pomidory,wyciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby kilka łyżek wody.Dorzucam jeszcze obgotowane kalafior z marchewką i pietruszką,koncentrat i przyprawy(curry,kurkumę,sól,pieprz),jak wszystko razem się połączy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę i gotowe
możemy wcinać,ale równie pyszne będzie jak trochę przestygnie-dlatego idealnie sprawdzi się do pracy lub na piknik.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!