czwartek, 12 lipca 2018

Kaszanka z cebulką w cieście francuskim


Lubicie kaszankę?Ja uwielbiam,w każdej postaci,no i oczywiście nie może być grilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.
Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami

Składniki:
  • 4 kaszanki
  • 2 cebule
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • sól,pieprz,papryka słodka w proszku,
  • na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie)
  • sól,pieprz
  • dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta
  • olej do smażenia cebulki


Przygotowanie:
Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki  i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano).
Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki,na to wykładamy  podsmażoną cebulkę


i zwijamy najpierw końce do środka i potem sklejamy boki,




odwracamy do spodu łączeniem i smarujemy rozbełtanym jajkiem ,układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem.
Składniki na sos mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku i podajemy z upieczoną kaszanką.
Smacznego!!!






1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!