Flickr Images

czwartek, 12 lipca 2018

Kaszanka z cebulką w cieście francuskim

Lubicie kaszankę?Ja uwielbiam,w każdej postaci,no i oczywiście nie może być grilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami

Składniki:
4 kaszanki
2 cebule
opakowanie ciasta francuskiego
sól,pieprz,papryka słodka w proszku,
na sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżeczki musztardy(ilość zależy od tego jaką ostrą macie)
sól,pieprz
dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta
olej do smażenia cebulki

Przygotowanie:
Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki  i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano).
Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki,na to wykładamy  podsmażoną cebulkę


i zwijamy najpierw końce do środka i potem sklejamy boki,




odwracamy do spodu łączeniem i smarujemy rozbełtanym jajkiem ,układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem.
Składniki na sos mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku i podajemy z upieczoną kaszanką.
Smacznego!!!
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!