expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Flickr Images

wtorek, 10 lipca 2018

Ciasto jogurtowe z wiśniami i białą czekoladą


Sezon na wiśnie w pełni więc nie mogło sięobyć bez ciasta z wiśniami,postawiłam na moje ulubione jogurtowe,ostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam....

Składniki:
ok. 250g wiśni wydrelowanych (ja dodałam jeszcze 3 łyżki jagód)
2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g)
1 opak. cukru wanilinowego
2 duże jajka
100 ml oleju
330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
2 łyżki soku z cytryny

tabliczka białej czekolady 
2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.W dużej misce rozbić jajka,dodać cukier i cukier waniliowy,ubić na puszystą pianę,dodać jogurt,sok z cytryny i olej oraz mąkę z proszkiem i powoli połączyć wszystkie składniki ale już za pomocą drewnianej łyżki ..
Blaszkę (24x24) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę,wierzch posypujemy odrobiną mąki.
Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże nie ze słoika to w miseczce posypałam je łyżką cukru i wymieszałam - przed samym ułożeniem na ciasto).
Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół)przez 40-45 min
Czekoladę pokroiłam na drobne kawałki i dałam do miseczki ,dodałam 2 łyżki śmietanki 30 % i rozpuściłam w mikrofali (ok 30 sek),można również w kąpieli wodnej,ale w mikrofali jest po prostu szybciej.
Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasto polałam je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!



1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!