Flickr Images

piątek, 29 czerwca 2018

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady


Uwielbiam serniki  i ciągle próbuję nowe przepisy,tym razem miałam duża ilość borówek i chciałam je wykorzystać -zrobiłam sernik przepyszny i błyskawiczne do przygotowania.Wyszedł bardzo kremowy i delikatny,pyszne boróweczki , spód z ciastek hitów czekoladowy i polewa z białej czekolady sprawiły ,że był to najszybciej zrobiony ale i najszybciej zjedzony sernik jaki robiłam-polecam gorąco do kawki.....

Składniki: forma o śr. 23cm
Spód:
200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek Hit z kremem czekoladowym)
40g masła
Masa serowa:
800g sera
1szkl cukru pudru
1 budyń waniliowy (proszek - 40g)
50g miękkiego masła
3 jajka
Dodatkowo:
250g borówek amerykańskich

tabliczka białej czekolady 
2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
Spód:
Ciastka przepołowić na pół i umieścić w malakserze, dodać masło i zmiksować wszystko na proszek.
Wysypać go na dno tortownicy (jeżeli używacie takiej tradycyjnej, to najpierw wyłóżcie papierem do pieczenia, moja ma szklane dno i nie używam do niej już nic), docisnąć do spodu i boków i wsadzić do lodówki.
Masa serowa:
W misie miksera umieścić ser i na małych obrotach lekko go zmiksować w celu napowietrzenia. Po kolei dodawać cukier puder i budyń. Później dodać masło i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodawać po jednym jajku. Gotową masę wylać na schłodzony spód i obsypać borówkami.
Piec w 175 st przez 50 min (grzałka góra-dół)
Po upieczeniu studzić najpierw w uchylonym piekarniku, później dopiero wyciągnąć.Białą czekoladę posiekać do miseczki,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Rozpuszczoną czekoladą polewamy nasz sernik. Gdy sernik będzie już chłodny, wsadzić do lodówki na minimum 4 godziny. Ja swoje serniki zawsze schładzam całą noc







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!