Flickr Images

sobota, 9 czerwca 2018

Mięso ze słoika na kanapki


Kolejny sposób na przygotowanie domowej wędlinki,tym razem w dostępny dla każdego sposób,znany jeszcze przez nasze babcie -czyli gotowane w słoiku-pyszne,pachnące i kruche,do tego wędlinki przygotowane w taki sposób możemy długo przetrzymywać w lodówce lub chłodnej piwnicy,ale u mnie nawet tygodnia nie poleży-bo znika błyskawicznie,możecie w ten sposób przygotować schabik,karczek ,boczek,ja upchałam w słoiku kawałek karczku i schabu-mniam, polecam spróbujcie taką zrobić na pewno nie raz do niej wrócicie.....

Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (u mnie 500g karkówki i 500g schabu,ale może być boczek, żeberka, łopatka,) 
20 g soli do peklowania 
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
łyżka majeranku 
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
 
Przygotowanie:
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,przyprawy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą peklującą i nacieramy dokładnie  naszą mieszanką mięsko.odkładamy w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na ok 2 dni.po tym czasie mięsko obwiązujemy sznurkiem ,przekładamy do słoika najlepiej takiego z szeroką szyjką i zakręcamy.Słoik wkładamy do garnka z wodą tak do 2/3 słoika,przykrywamy i gotujemy od zagotowania 2 godzin,następnie wyłączamy gaz i pozwalamy mu w tej wodzie wystygnąć następnie chowamy na noc do lodówki ,żeby stężało męsko i oczywiście pyszna galaretka dookoła mięska-a potem już tylko wyjąć i wcinać-Smacznego!!!!



u mnie sprawdził się idealnie garnek do gotowania szparagów-bo jest wysoki i wąski 



 
Spróbujcie koniecznie!!

9 komentarzy:

  1. przepis interesujący. Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam widok tej galaretki slinka cieknie! Ciekawy przepis. Czy mogłabym z tego zrobić mięso w kawałkach w mniejszych słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,tylko może minimalnie zmniejszyć czas gotowania-na pewno będzie pyszne

      Usuń
    2. Sprawdzę w takim razie 🙂

      Usuń
  3. W jakiej ilości wody mam gotować ? Czy ta woda ma przykryć caly sloik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. woda ma sięgać do ok 3/4 wysokości słoika

      Usuń
  4. Moja mama robiła dużo weków po świnobiciu.Nie było kiedyś lodówek i dużo wekowano i wdzono. Słoiki gotowało się dwa razy. Pierwszy dzień 2 godziny,za drugim razem następnego dnia 1 godzinę.Póżniej do piwnicy i stało bardzo długo,aż do następnej świniobicia. Nadmienię jeszcze, że takiego smaku nie skosztujemy dzisiaj,bo świniaki karmione są inaczej, co rzutuje na jakość i smak mięsa. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam :-) pisze Pani, że "mięsko obwiązujemy sznurkiem ,przekładamy do słoika", czy jest to konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie jest to konieczne,ale ułatwia umieszczenie mięsa w słoiku,jeśli ma pani wystarczająco miejsca to można po prostu włożyć mięsko bez obwiązania sznurkiem-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!