Flickr Images

piątek, 6 kwietnia 2018

Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia



Pyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam
Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję

Składniki:
375 g miękkiego masła
250 g wiórków kokosowych
750 ml mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
100 g białej czekolady
dodatkowo:
duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g)
 dżem malinowy 
wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować.
Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.
Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 
Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.
Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.






1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!