Flickr Images

poniedziałek, 12 marca 2018

Sałatkowe ciasto na krakersach


Pyszna przekąska ,która do tego pięknie wygląda na stole,bardzo wiosennie i lekko.Zrobisz ją szybko i prosto-tylko musi kilka godzin poleżeć w lodówce,żeby krakersy zmiękły.Bardzo zaskoczyła mnie smakiem i tym jakie mięciutkie były te krakersiki ,nakładałam ją jak ciasto -idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole, polecam gorąco!!!!

Składniki:
36 krakersów,
2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach (ok 340g),
6 jajka,
100g żółtego sera,
ok 8 łyżek majonezu,
Szczypta słodkiej papryki,
Szczypta pieprzu,
szczypiorek

Przygotowanie:
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z 5 łyżkami majonezu. Szprotki rozgniatamy widelcem razem z zalewą pomidorową, dodajemy szczyptę słodkiej papryki i pieprzu, mieszamy aż do połączenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy osobno białka i żółtka na grubych oczkach tarki. Białka mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Na deseczce lub dużym talerzu układamy 12 krakersów w prostotąt. Na krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy.
Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę doprawić solą i pieprzem poszczególne warstwy ale z tym uważajcie bo krakersy są już słone!!
Smacznego !!




udało mi się jeden kawałeczek do zdjęcia zachować -bo resztę zjedli goście -hihi:)


pięknie się prezentowała na stole -bo zależało mi żeby było kolorowo i wiosennie-bo już dość tej zimy.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!