Flickr Images

środa, 14 marca 2018

Greckie kofty z sosem tzatziki




Mięsko trochę inaczej,sprawdzi się na każdą okazję,imieniny,urodziny,spotkanie z przyjaciółmi czy wszędzie tam gdzie chcielibyśmy podać coś na ciepło nie stojąc przy garach jak są goście,mięsko  i sosik można przygotować wcześniej i tylko wstawić do piekarnika jak przyjdą goście,lub na bieżąco  grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam

Składniki:
600 g mielonego mięsa wołowego
1 mała cebula
2 -3 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
świeżo zmielony pieprz
szczypta rozmarynu
sól
szczypta mielonej kolendry
odrobina chili

Na sos tzatziki:
duży grecki jogurt
kumin
2 ząbki czosnku
ogórek zielony
sól i pieprz
łyżka majonezu(można pominąć)
koperek 
odrobina tartej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki do szaszłyków.Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu po ok 2-3 min z każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku to w 180 stopniach rzez ok 10-15 min-uważajcie żeby nie wysuszyć za bardzo mięsa.
Przygotowujemy sos-ogórka myjemy dokładnie i ze skórką trzemy  na tarce o drobnych oczkach,następnie odciskamy z nadmiaru wody ,następnie dodajemy jogurt,majonez,i wyciśnięty przez praskę czosnek,posiekany koperek,skórkę z cytryny i doprawiamy do smaku kuminem i solą i pieprzem.
Mięso podajemy na talerzu z sosem.
Smacznego!!
Rada :namoczcie wcześniej patyczki do szaszłyków w wodzie ,żeby się nie spaliły na grillu czy w piekarniku  .
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!