Flickr Images

wtorek, 20 marca 2018

Galaretka drobiowa z jajkiem



Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką.
Pychotka....

Składniki:
600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości
2 marchewki z rosołu
4 jajka ugotowane na twardo
3 pełne łyżeczki  żelatyny
ok 500 ml rosołu
natka pietruszki
1 łyżka octu
2 ząbki czosnku
sól,pieprz

Przygotowanie:
Blaszkę keksówkę lub inne naczynie wykładamy folią spożywczą.Marchewkę kroimy w cieniutkie  długie plasterki wzdłuż całej marchewki,wykładamy nimi ściany i spód keksówki ,na to wykładamy połowę mięsa na to układamy jajka,posiekaną natkę pietruszki i resztę mięsa .Do zimnego rosołu wsypujemy żelatynę,zostawiamy na kilka minut,następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ,dodajemy ocet,przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem.Podgrzewamy aż będzie mocno gorące ale nie zagotowujemy!!Przez sitko delikatnie wylewamy na nasze mięsko.Jak wystygnie to wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!