Flickr Images

wtorek, 13 lutego 2018

Humus z pieczonym burakiem i czarnuszką


Uwielbiam humusy-i lubię z nimi eksperymentować,tym razem trafiło na mojego ukochanego buraka  pieczonego ,połączenie okazało się naprawdę pyszne-a poza tym to samo zdrowie-polecam

Składniki:
kubek ugotowanej ciecierzycy
1 średni burak
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżeczki tahini
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
ok 6 łyżek wody
oliwa 
czarnuszka

Przygotowanie:
Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 1 godz w 180 stopniach(ja zawsze piekę buraki przy okazji pieczenia np mięsa)
Ostudzonego buraka obieramy ze skórki,,kroimy w kawałki i blendujemy razem z ciecierzycą i resztą składników na gładką masę,na końcu dodajemy czarnuszkę,mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem,i polewamy po wierzchu oliwą co zapobiegnie wysuszaniu naszej pasty.
Smacznego!!
rada:Pastę tahini możemy kupić gotowa w sklepie lub uprażyć kilka łyżek sezamu na suchej patelni i jak wystygnie zmiksować z łyżką oliwy na krem.



1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!