Flickr Images

czwartek, 4 stycznia 2018

Sos pieczarkowy-błyskawiczny i prosty



 Jeden z klasycznych smaków-sos pieczarkowy,super pomysł do mięs,makaronów czy naleśników z farszem-prosty do zrobienia i szybki-polecam

Składniki:
40 dag pieczarek
jedna cebulka
200ml śmietanki 30%(w wersji bardziej odchudzonej dodaję 12% ale z kartonika ,bo wtedy się nie zważy),
ok 150 ml bulionu(jak nie macie to może być z kostki)
2-3 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
sól,pieprz,maggi

Przygotowanie:
Cebulkę kroję w kosteczkę,pieczarki na plasterki i podsmażam wszystko  na maśle do zrumienienia.Wlewam bulion ,chwilkę jeszcze duszę ,żeby cebulka zmiękła,dodaję śmietankę,zagotowuję.Mąkę rozrabiam w ok 1/3 szkl.wody,mieszam ,żeby nie było grudek i dodaję po trochę do sosu,cały czas mieszając(nie wszystko na raz bo może nie być takiej potrzeby),w razie potrzeby jak chcemy ,żeby był gęstszy dodajemy jeszcze trochę-Można jeszcze dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek jeśli lubicie na pewno świetnie wzbogaci smak,na koniec doprawiamy do smaku solą,pieprzem i maggi(wiem ,że maggi nie jest zbyt zdrowa ale ja ją uwielbiam,przeciwnicy mogą ją pominąć).
Smacznego!!
 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki sos, ale robię go bardzo rzadko, bo mąż nie lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ten sos jako dodatek do placków ziemniaczanych, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!