Flickr Images

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Rolada drobiowo-wieprzowa ze śliwką


Pyszne mięsko na kanapki lub na przyjęcie rodzinne-coś innego ,dla mnie bomba ,polecam

Składniki:
2 filety z kurczaka
40 dag mielonego mięska wieprzowego(może być również drobiowe)
ok 10 dag śliwek suszonych
sól,pieprz,ulubione zioła
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Filety z kurczaka rozkrajamy tak żeby powstał jak największy kawałek,rozbijamy go tłuczkiem żeby był cieńszy ale większy.
 


układamy dwa filety koło siebie ,zęby tworzyły jedną całość,doprawiamy solą ,pieprzem,
mięso mielone w miseczce doprawiamy również solą ,pieprzem wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami mieszamy i wykładamy na nasze filety, z brzegu układamy w rzędzie śliwki(nie trzeba ich wcześniej moczyć bo zmiękną odczas pieczenia) i zwijamy naszą roladkę od strony śliwek.


gotową roladkę obwiązujemy mocno sznurkiem (ja wkładam jeszcze kilka śliwek na wierzchu pod sznurek)


pieczemy ok 1,5 godziny w 170 stopniach,ja piekę w starym żeliwnym naczyniu pod przykryciem,ale można również w żaroodpornym naczyniu.Jak całkiem ostygnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki ,wtedy pięknie się nam pokroi.


Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!