Flickr Images

sobota, 13 stycznia 2018

Pączki pieczone a'la babeczki





Pyszne ,delikatne i mięciutkie do tego nie takie tłuste jak tradycyjne wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :)
Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń.
Spróbujcie koniecznie!!

Składniki: (na ok.16 sztuk):
CIASTO:
400g mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
50g cukru,
½ szklanki mleka,
150g masła,
½ łyżeczki soli,
1 jajko,
2 żółtka,
DODATKOWO:
1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków,
Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń,

Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem).
Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn.
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części (po około 52g każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją  na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach(lub jak u mnie silikonowych foremkach do babeczek) ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką).



W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut.

Po upieczeniu pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową-lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru.
Smacznego!!
Przepis znalazłam Tutaj -dziękuję bardzo!!


3 komentarze:

  1. Robiłam i pyszne. Miałam objawy czy nie będą smakowały jak bułki drożdżowe, ale nie-mają smak pączków. Dodałam marmoladę różnią i jest pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. bułki są świetne, delikatne i smaczne, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!