Flickr Images

piątek, 26 stycznia 2018

Malinowa chmurka


Ostatnio bardzo popularne ciasto na blogach-musiałam spróbować.
Już teraz wiem dlaczego jest tak popularne-bo jest przepyszne,pięknie się prezentuje no i kto nie lubi bitej śmietanki z mascarpone ,bezy,malinowych galaretek  i chrupiących migdałków......mniam polecam gorąco.....(w wersji z wiśniami zamiast malin -nazywa się Zemsta teściowej)

Składniki:
Składniki na ciasto:
100 gram masła
150 gram mąki pszennej
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na galaretkę:
600 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
3 galaretki malinowe (każda na 500 ml wody)
3,5 szklanki gorącej wody
Składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru
1 laski wanilii
Składniki na bezę:
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów

Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto,formujemy w kulkę i schładzamy w lodówce przez ok 30 min,po tym czasie rozwałkowujemy na blaszce 23x33 cm wyłożonej papierem i jeszcze schładzamy przez kolejne 30 min.Po tym czasie nakłuwamy i pieczemy przez ok 15 min w 190 stopniach.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy bezę-Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 
Formę o wymiarach 23 x 33 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze . Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.  Wystudzić.
Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Śmietanę  umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) ,jak zacznie gęstnieć dosypujemy cukier i dodajemy mascarpone.Uważajcie ,żeby nie ubijać za długo ,żeby się nie zważyła.  Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).





1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!