środa, 20 grudnia 2017

Śledzie w sosie chrzanowym

Kolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie

Przepis zaczerpnęłam  ze strony Domogród- dziękuję za pomysł

Składniki::

  • 5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
  • 2-3 łyżki najlepiej majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  •   2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • pęczek natki z pietruszki(można dać w zamian koperek jak ktoś woli)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
Przygotowanie: 
Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2-3 godz,następnie pokroić w kawałeczki 
(na jeden kęs).
Cebulkę posiekać drobniutko,wymieszać z cukrem i posolić ,odstawiamy na kilka minut.Majonez mieszamy ze śmietaną i bardzo drobniutko posiekaną natką pietruszki(ja ją rozdrobniłam w blenderze) i pokrojonym w  kosteczkę jabłuszkiem,dodajemy również chrzan i cebulkę i śledzie,na koniec sok z cytryny.Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki ,żeby smaki się przegryzły.
Ważne ,żeby  słoik ze śledziami był szczelnie zamknięty bo inaczej chrzan wywietrzeje-można wtedy dodać jeszcze łyżeczkę chrzanu przed samym  podaniem.
Smacznego!!

2 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!