Flickr Images

środa, 20 grudnia 2017

Śledzie w sosie chrzanowym

Kolejna odsłona śledzi -tym razem padło na sos chrzanowy-bardzo smaczne połączenie-wypróbujcie koniecznie
Przepis zaczerpnęłam  ze strony Domogród- dziękuję za pomysł

Składniki::
5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
2-3 łyżki najlepiej majonezu 
2 łyżki śmietany 18 %
2-3 łyżki soku z cytryny
  2-3 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
1 małe jabłko
1 mała czerwona cebula
pęczek natki z pietruszki(można dać w zamian koperek jak ktoś woli)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz
 
Przygotowanie: 
Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2-3 godz,następnie pokroić w kawałeczki 
(na jeden kęs).
Cebulkę posiekać drobniutko,wymieszać z cukrem i posolić ,odstawiamy na kilka minut.Majonez mieszamy ze śmietaną i bardzo drobniutko posiekaną natką pietruszki(ja ją rozdrobniłam w blenderze) i pokrojonym w  kosteczkę jabłuszkiem,dodajemy również chrzan i cebulkę i śledzie,na koniec sok z cytryny.Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby i odstawiamy do lodówki ,żeby smaki się przegryzły.
Ważne ,żeby  słoik ze śledziami był szczelnie zamknięty bo inaczej chrzan wywietrzeje-można wtedy dodać jeszcze łyżeczkę chrzanu przed samym  podaniem.
Smacznego!!

2 komentarze:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!