Flickr Images

wtorek, 14 listopada 2017

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami


Przepyszne,lekko pikantne,wyjątkowe -idealnie sprawdzą się na każdej imprezie,Wigilii ,na sylwestra czy po prostu ka zakąskę lub kolację-szybkie do zrobienia bardzo dobre-polecam gorąco bo Andrzejki tuż tuż..
a i Wigilia za pasem......

Składniki:
8 płatów śledziowych
4 łyżki musztardy francuskiej
1 papryczka chilli
suszone pomidory wraz z oliwą (nie cały słoiczek ok 200g)
1 cebula
ok 2-3 łyżki octu balcamicznego
świeżo zmielony pieprz
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin,
osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimy na kawałki,wrzucamy do miski.
Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka(przed dodaniem lekko zgniatam cebulę ręką ,żeby była bardziej miękka),musztardę,pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą ,chilli pokrojone w cieniutkie plasterki(bez nasion),ocet,świeżo mielony pieprz.Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc,żeby się przegryzły wszystkie smaki.
Gotowe,tylko wcinać!! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!