Flickr Images

poniedziałek, 27 listopada 2017

Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką


Pyszne połączenie sernika i makowca-do tego brzoskwinki i galaretka-pychotka.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień-polecam na święta i nie tylko .

Składniki:
na ciasto:
1,5 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
na masę makową:
puszka masy makowej -ok 800-900 g
ok 200 g bakalii 
3 jajka
4 łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
700g sera sernikowego
6 jaj
150 g masła
1 szkl.cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe 
puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy  na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem.
Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce.
Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami i masłem,dodajemy po łyżce ser,na koniec budyń z proszkiem.Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą serową.
Wykładamy ją na masę makową i pieczemy w 180 stopniach ok 60 min.
Studzimy  ciasto.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku,z ciasta zdejmujemy zrumienioną skórkę i układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie,zalewamy dopiero tężejącą galaretką.
Smacznego!!


1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!