Flickr Images

niedziela, 12 listopada 2017

Pasta kanapkowa z soczewicy i pieczonej papryki


Kolejna propozycja na kanapkową pastę-tym razem wegańska pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki-coś innego,jako dodatek nie tylko do kanapek,ale również sprawdzi się np. do makaronu

Składniki:
100 g czerwonej soczewicy
300 g czerwonej papryki (2 sztuki)
20 g sera feta
2 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
pieprz, sól
5 łyżeczek oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w wyłożonej folią aluminiową blaszce,  i piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przełożyć do np.garnka i szczelnie przykryć naczynie folią spożywczą (żeby zaparzyć )następnie , ściągnąć skórkę, zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.

Przepis ze strony Zdrowo najedzona -dziękuję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!