Flickr Images

sobota, 4 listopada 2017

Kotleciki z serem i sosem majonezowym


Pyszne kotleciki-na przekąskę imprezową,z żółtym serem w środku,do tego sosik majonezowy  i mamy super zakąskę -polecam

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
150 g sera żółtego
pół opakowania ciasta francuskiego
3 ząbki czosnku
sól,pieprz,przyprawy
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
Na sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka ketchupu 
sól,pieprz

Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem,,doprawiamy solą i pieprzem,oraz ulubionymi przyprawami(u mnie papryka słodka,maggi,oregano).Ser kroimy w słupki.
Bierzemy odrobinę mięska na rękę i formujemy podłużny kotlecik,kładziemy na kotlecik jeden słupek sera i chowamy go do środka naszego mięska owijając go dookoła.Tak samo robimy z całym mięskiem.Jak mamy gotowe kotleciki z serkiem w środku to obtaczamy każdy kotlecik w mące  i obsmażamy z każdej strony na patelni,nie za długo.(żeby nam się serek w środku nie roztopił,bo i tak będziemy je zapiekać).
Jak kotleciki wystygną,bierzemy ciasto francuskie i kroimy na cienkie paski którymi obwijamy nasze kotleciki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach ok 10-15 min 
W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu .
podajemy razem z sosem na talerzu-bo rewelacyjnie smakują maczane w sosie i na ciepło i na zimno.
Smacznego!!

2 komentarze:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!