Flickr Images

wtorek, 24 października 2017

Pasztet pieczony z mięsa z rosołu-pychotka!


Nie wiem jak u was,ale u mnie w domu co niedzielę musi być rosół-i co tydzień  próbuję jakoś wykorzystać mięsko ,czasem robię potrawkę ,innym razem galaretkę czy pastę na chlebek-tym razem zrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi
Polecam gorąco mniam...

Składniki:
ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu(może być drobiowe ,wieprzowe,wołowe,obrane z kości,do tego marchewka,cebula,seler,pietruszka-co macie w rosole)
3 jajka
25 dag wątróbki drobiowej
1 cebula
ząbek czosnku
łyżeczka suszonego lubczyku(lub inne zioła)
4 łyżki bułki tartej
sól pieprz
łyżka masła

Przygotowanie:
Mięso z rosołu(bez kości i chrząstek )razem z warzywami z rosołu,dodajemy czosnek i  rozdrabniamy w blenderze .
Wątróbkę kroimy w kawałki i smażymy z cebulką na maśle,studzimy i rozdrabniamy blenderem dodajemy do masy mięsno-warzywnej,dodajemy również bułkę tartą i jajka,zioła i wszystko razem dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Przekładamy do keksówki 10x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 70 min
Smacznego!!!





1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie, z pewnością wypróbuję ten przepis. Ala

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!