Flickr Images

piątek, 13 października 2017

Flaczki z opieniek-grzybowa inaczej





Przepis znaleziony przez moją mamę-na naprawdę pyszną i aromatyczną zupę-szczególnie teraz kiedy opieńków mamy wysyp-polecam 

Składniki:
10-20 kapeluszy opieniek
2 czerwone cebule
udko z kurczaka
kostka rosołowa grzybowa
2 marchewki
5 ziemniaków
majeranek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej,sól,pieprz

Przygotowanie:
Opieńki oczyścić i obgotować 30 min,odcedzić i pokroić w paski.
Udko ugotować w osolonej wodzie ,wyjąć do wywaru dodać kostkę grzybową ,startą na tarce marchewkę i ziemniaki.Ugotować do miękkości. Cebulę pokroić,zeszklić na oleju,dodać pokrojone opieńki i podsmażać 5 min,następnie dodać do zupy,dodać również koncentrat pomidorowy i pokrojone mięsko z udka doprawić majerankiem,solą i pieprzem do smaku.



1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!