Flickr Images

niedziela, 1 października 2017

Ciasto z połówkami jabłek-jabłecznik inaczej



Przepyszne ciacho -do tego proste,tanie  i szybkie do przegotowania-czyli to co najbardziej lubię.
Ostatnio często gościło na grupach kulinarnych i od dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam

Składniki:
na ciasto
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)-ja dałam danio
dodatkowo:
9-10 jabłek średniej wielkości
1 łyżka śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę z cukrem,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko i zagnieść gładkie ciasto-w razie potrzeby podsypać mąką ,żeby się nie lepiło.
Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy na spód blaszki 35-25cm..
na ciasto układamy obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta .
Pieczemy w 180 stopniach 40 min.(góra-dół)
Po wyjęciu jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem wymieszanym z łyżki śmietany i szklanki cukru pudru(jak będzie za gęsty można dodać kilka kropli wody.
Smacznego!!



4 komentarze:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!