Flickr Images

wtorek, 3 października 2017

Chlebek z puree z dyni i pestkami


Pyszny,jesienny chlebek z pieczoną dynią -mięciutki z chrupiącymi pestkami dyni-idealny na kanapki,albo z samym masłem-bardzo dobrze się kroi nie rozpada mniam....
Do tego ten piękny kolor jesieni -czego chcieć więcej -polecam gorąco

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
5 g suchych drożdży
220 g puree z dyni(dynia upieczona w 200 stopniach ok 30 min i zmiksowana-bez skóry i nasion)
25 g oliwy
ok 1 szkl. kefiru
50 g pestek z dyni

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
W drugiej misce miksujemy puree z dyni z letnim kefirem i oliwą.Następnie dosypujemy po trochę mieszankę mąki z solą i drożdżami wyrabiając gładkie ciasto,na koniec wyrabiania dodajemy pestki dyni,mieszamy jeszcze żeby się ładnie połączyły.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po tym czasie ponownie zagniatamy i przekładamy ciasto do keksówki 25x10 cm,przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok 30 min.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 min
Smacznego!!





5 komentarzy:

  1. (przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok 30 godz),czy minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie wkradł się chochlik -już poprawiałam-dziękuję i pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!