Flickr Images

piątek, 29 września 2017

Zupa serowa z mięsem mielonym



Pyszna i sycąca zupka-do tego przygotujesz ją w 30 min i naje się cała rodzina-polecam gorąco

Składniki:
600g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
400 g serka topionego
20 dag żółtego sera
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
pół selera
cebula
2 duże ziemniaki
3 ząbki czosnku
2 l bulionu lub 3 kostki rosołowe
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól,pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy bulion (lub 2 litry wody z 3 rosołkami),wrzucamy do niego serki topione  i rozdrabniamy blenderem i zagotowujemy,


Warzywa kroimy w kostkę(oprócz ziemniaków) i przesmażamy na odrobinie oleju,


podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z serowym bulionem,


mięsko przesmażamy z ziołami i papryką  i również przekładamy do garnka,wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw -ok 20 min
Na koniec wrzucamy jeszcze starty na tarce żółty ser,mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem,polecam również na talerzu posypać posiekanym drobniutko lubczykiem-idealnie dopełni smak zupy.
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Apetyczna zupa.
    W sam raz na zimowe wieczory!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka pyszna ale proponuję zamiast ziemniaków użyć makaron.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!