Flickr Images

poniedziałek, 11 września 2017

Ostra papryka na zimę


Co roku robię taką specjalnie dla mojego męża-bo on ją uwielbia do wszystkiego.
Coś dla prawdziwych twardzieli,lub osób które lubią pikantny smak.
Można ją również wykorzystać do doprawiania na ostro potraw zimą .
Polecam ....
Składniki:
Papryka ostra
kilka ząbków czosnku
gorczyca
ZALEWA:
1 LITR WODY
1/5 ŁYŻKI SOLI
1 SZKL.CUKRU
1 SZKL.OCTU 10%
1-2 LIŚCIE LAUROWE
3-ZIELA ANGIELSKIE
WSZYSTKO RAZEM ZAGOTOWAĆ
 
Przygotowanie:
Najpierw załóżcie rękawiczki!!!Paprykę myjemy,przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona(kilka zostawiam całych bo dodaję jedną cała do każdego słoika).
paprykę wkładamy ciasno do słoików dodając do każdego jedną całą papryczkę,1-2 ząbki czosnku i łyżeczkę gorczycy.Zalewamy zalewą przegotowaną ze składników powyżej.
Słoiki zakręcamy  i pasteryzujemy od zagotowania ok 15 min.
Smacznego!!




2 komentarze:

  1. Czy ta zalewa ma być przestudzona czy gorąca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej zalać jeszcze gorącą-ale nie jest to konieczne-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!