Flickr Images

niedziela, 6 sierpnia 2017

Sos do spaghetti do słoików


Pyszny przepis mojej mamy-robimy go od lat jest niezwykły pełny warzyw i smaku.Idealny pomysł dla zapracowanych bo wystarczy podsmażyć w zimie np mięsko mielone i dodać sos ze słoika i gotowy bardzo smaczny obiad w 5 min.
Warto się zaopatrzyć w taki sosik szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie lub we własnym ogrodzie-i do tego najpyszniejsze-polecam gorąco

Składniki:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg papryki słodkiej
3 ostre papryczki
2 duże jabłka
0,5 kg cukru
0,5 l oleju
1 główka czosnku
4 łyżki soli
1 szkl. octu 

Przygotowanie:
Pomidory,marchew,paprykę słodką i ostrą oraz jabłka kroimy w kawałki ,wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia 2 godz.Po tym czasie całość zmiksować.
Dodajemy do masy cukier,olej,gotować na małym ogniu ok 30 min.(tym razem już przykrywamy bo będzie trochę chlapać).
Dodajemy czosnek,sól i ocet i gotujemy jeszcze 15 min.
Przelewamy do słoików  i pasteryzujemy 10-15 min.



25 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :-) Dziękuję za przepis. Wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dodajemy jakąś wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody nie dodajemy-pomidory puszczą jej wystarczająco dużo-a sos ma nie był za rzadki -pozdrawiam

      Usuń
  3. czy pomidory obieramy że skórki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ,ale można-pozdrawiam

      Usuń
    2. lepiej sparzyć i obrać ze skórki

      Usuń
  4. Czy jeśli nalewamy gorący sos do słoików to można pominąć pasteryzację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam pominąć ale uważam ,że w tym przypadku ,przy tylu składnikach powinniśmy jednak zapasteryzować

      Usuń
  5. Czy można pominąć pasteryzację?

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to dobra proporcja i taką właśnie robię od lat-ale oczywiście można spróbować dać mniej i potem ewentualnie dosypać-pozdrawiam

      Usuń
  7. wyszedł pyszny - dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na mój gust za dużo octu, czy jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można odrobinę zmniejszyć ale uważam ,że proporcja jest w sam raz

      Usuń
    2. Jaką wartość ma ten sos jeśli gotowanie trwa 3 godz-jedynie smakowe być może.

      Usuń
    3. wartość ma dużą, bo wszystko zostaje w wywarze,rosół też gotujemy kilka godzin jest bardzo treściwy i zdrowy.....pozdrawiam

      Usuń
    4. proszę dodać własnoręcznie zrobiony ocet jabłkowy nie będzie za dużo

      Usuń
  9. Ile słoików i jakich dużych wyszło Pani z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!