Flickr Images

czwartek, 24 sierpnia 2017

Papryka faszerowana kuskusem i tuńczykiem


Pyszna,zupełnie inna.Odmieniona wersja klasycznej faszerowanej papryki u mnie z kuskusem,tuńczykiem i cukinią -dzięki temu zrobisz ją w 15 min potem już tylko pieczenie.
Spróbujcie sami.....polecam gorąco

Składniki:
2-3 papryki 
3/4 szkl. kaszki kuskus
puszka tuńczyka w oleju
1 duża czerwona cebulka
jedna mała cukinia (ok 250-300g)
ulubione zioła(prowansalskie,toskańskie)
20 dag żółtego sera
sól pieprz
łyżka oleju
2 łyżki masła lub margaryny

Przygotowanie:
Kaszkę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu(ja dodaję odrobinę soli).
cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i jeszcze chwilę smażymy.
gotowe dodajemy do kaszki,dodajemy również odsączony z oleju tuńczyk,mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku ziołami i solą i pieprzem.
Papryki rozkrajamy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka,układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Napełniamy farszem. Posypujemy startym żółtym serem 
Zapiekamy ok 40 min w 180 stopniach.
Smacznego!!



1 komentarz:

  1. Uwielbiamy z mężem faszerowane papryki ale do tej pory nigdy nie robiłam ich z tuńczykiem. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!