Flickr Images

środa, 30 sierpnia 2017

Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem



Ostatnio miałam okazje taką spróbować i nie mogłam się najeść-jest rewelacyjna!
Musiałam taką zrobić i wiecie co?Wyszła taka sama,pyszna,chrupiąca,delikatnie pachnąca czosnkiem i imbirem,idealna przekąska-polecam gorąco!!

Składniki:
marchewka(ważne,żeby była słodka)
sól
świeży imbir
czosnek

Przygotowanie:
Marchewkę obieram i również obieraczką kroję na paseczki.
w misce mieszam z solą, startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.Odstawiam na ok 1 godz.Wkładamy do słoików i zakręcamy.
Proporcje soli ciężko podać,trzeba próbować,ja na 5-6 marchewek dałam małą łyżeczkę soli,lepiej dać mniej i ewentualnie dodać,tak samo z czosnkiem i imbirem,-dajemy go odrobinę na smak-ja dałam na tą ilość ok łyżeczkę startego imbiru  i 1 duży ząbek czosnku.Jak spróbujecie to ma być dość mocno słone i delikatnie czuć imbir i czosnek-ale po pierwszym razie już będziecie wiedzieć czego ile dodać,żeby wam smakowało
Marchewka jest już gotowa po ok 3-4 dniach ja dłużej nie czekam tylko zajadam-pychotka!!
A ile zdrowia....Smacznego!



1 komentarz:

  1. Muszę sprobować.
    Jadlam juz kiszone kalafiory z burakami/ze wzgledu na kolor
    kiszone pomidory.
    😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!