Flickr Images

środa, 9 sierpnia 2017

Kisz ze szpinakiem na cieście francuskim


Uwielbiam szpinak,i często używam,a połączenie z ciastem francuskim dla mnie jest idealne.Nie dość ,że szybko się robi to jeszcze jak smakuje......Polecam wypróbować mój kisz-trochę jak tarta trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam....

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
600g mrożonego szpinaku
mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(ok 25 dkg)
2 cebule
4 łyżki śmietany 18 %
2 jajka
4 ząbki czosnku
sól pieprz
oliwa
15 dag sera żółtego starty na grubych oczkach

Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy.Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilkę smażymy,dodajemy szpinak i jeszcze smażymy ok 10 min,delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wykładamy w formie(ok 26 cm),z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem,pieczemy 10 min w 200 stopniach.
W tym czasie roztrzepuje jajka dokładnie ze śmietaną,dodaję szpinak i połowę startego sera,mieszam,doprawiam jeszcze solą i pieprzem,
Wylewam masę na podpieczony spód i piekę w temp.170 stopniach przez 25-30 min
Gotowe!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!