Flickr Images

czwartek, 17 sierpnia 2017

Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy




Znaleziony w internecie pomysł na mega super ciasto-idealnie sprawdzi się na każdej imprezie,lub po prostu na obiad-bo kto nie lubi cheesburgerów???Dodatki możecie zmieniać dowolnie,ja swoje oczywiście również odrobinę zmodyfikowałam i wyszło przepyszne!W oryginalnym przepisie jest mięso wołowe ale u mnie sprawdziło się super również wieprzowe-dodałam również odrobinę musztardy i prażoną cebulkę-polecam wypróbujcie sami-mniam

Składniki:
500 gram mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
250 mililitrów ciepłej wody
21 gram mokrych drożdży
500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe)
2 cebule
3 ząbki czosnku
250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego
5 ogórków konserwowych
250 g pieczarki
2 łyżki musztardy
300 gram startego sera żółtego
3 łyżki prażonej cebulki
1 jajko i łyżka mleka  do posmarowania ciasta
sezam lub czarnuszka do posypania ciasta
sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużej misce łączymy pół kilo mąki, jedno jajko, cukier, sól oraz olej. Do tak przygotowanych składników dodajemy 250 mililitrów ciepłej wody z wcześniej wymieszanymi 21 gramami mokrych drożdży. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 
40 minut.
Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie nasze ciasto, dzielimy na dwie części(jedna większa druga mniejsza) i rozwałkowujemy tą większą na duże koło tak żeby starczyło również na brzegi.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na okrągłą tortownicę (24cm) tak aby ciasto wystawało poza jej brzegi (blaszka wcześniej wyłożona papierem i natłuszczona).
W międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu.
Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym serem.







Zapomniałam zrobić zdjęcia musztardy-teraz powinna być jej warstwa :)


na ser kładziemy rozwałkowany drugi kawałek ciasta i łączymy brzegi ze sobą tak żeby powstał rant ,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy sezamem lub czarnuszką-jak wolicie u mnie czarny sezam


Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. I gotowe.



4 komentarze:

  1. Przepyszne ciacho! Zrobiłam je na obiad i rodzina była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto już kilka razy. Bardzo mi smakuje a jeszcze lepsze jest na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą. Musze przyznać że ciasto drożdżowe z tego przepisu jest najlepszym jakie do tej pory robiłam :) Nawet piekłam z niego zwykłe bułeczki z ziołami prowansalskimi które pięknie wyrosły, były chrupiace i smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!