Flickr Images

czwartek, 3 sierpnia 2017

Chlebek tygrysi-mniam





Pyszny chlebek ,który krąży od jakiegoś czasu po internecie,musiałam sama spróbować.Udał się pięknie,i był bardzo pyszny,na pewno zrobię znowu.Chrupiąca skórka i mięciutki środek-wystarczy masełko i pomidorek z własnego ogródka i mniam.....

Składniki:
 mąka pszenna 450 g
sól 1,5 łyżeczki
suszonych drożdży instant 7 g
letniego mleka 200 ml
letniej wody 100 ml
oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki
Na pastę ryżową:
mąki ryżowej 130 g
letniej wody 130 ml
suszonych drożdży instant 7 g
cukru 1 łyżka
oleju roślinnego 1 łyżka
1 łyżka soli 

Przygotowanie:
 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól,dodajemy wymieszane ze sobą letnie mleko i wodę . Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej mąką lub bezpośrednio na blasze.Przykrywamy na 30 min ale już po 15 minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto. W razie potrzeby  dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut. Ciasto z foremki przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.(dzięki tej paście skórka tak pięknie popęka)w tym czasie możemy nagrzać piekarnik  
Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!