Flickr Images

wtorek, 25 lipca 2017

Sos kurkowy Magdy Gessler-szybki i prosty



Pyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!!

Składniki:
200 gr kurek (opakowanie)
1 średnia cebulka
2 łyżki masła
kilka suszonych grzybów 
odrobina oleju
200 ml śmietany 30 %
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam aż się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów odstawiam na 5 min.
Do wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.



pyszny do obiadu-u mnie pieczone młode ziemniaczki,schab grillowany i małosolne ogóreczki-mniam(do makaronu też wypróbowany i bomba)
Smacznego!!

6 komentarzy:

  1. Śmietanę, czyli kwaśna? Rozumiem, że jeżeli miała by być słodka w przepisie było by ŚMIETANKĘ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 30 % to słodka śmietana-kremówka,

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny sosik, do makaronu byłby świetny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. 5 minut trzeba gotować te grzyby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszone grzyby zalewamy w kubeczku wrzątkiem i zostawiamy na 5 min żeby puściły smak-nie gotujemy,pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!