Flickr Images

poniedziałek, 31 lipca 2017

Pyszne zapiekanki z pomidorami i pesto-w 5 min.


 



Są pyszne,szczególnie w sezonie "pomidorowym",do tego bardzo aromatyczne dzięki dodatku pesto,które oczywiście polecam zrobić samemu jeśli macie pod ręką składniki.Można również użyć sklepowego,jeśli tak wolicie.Sprawdzą się idealnie i na ciepło i na zimno.Z jednego ciasta francuskiego wychodzi 8 zapiekanek,ale polecam zrobić podwójną ilość bo pesto wystarczy a gwarantuje ,że znikną błyskawicznie!!Mniam.....


Składniki :
1 op ciasta francuskiego
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
2-3 pomidory(u mnie były bardzo duże malinówki więc nawet jednego nie zużyłam :)
sól,pieprz
kilka gałązek tymianku(lub łyżeczka suszonego)
Na pesto:
ok 10-12 listków bazylii
1 gałązka rozmarynu
1/3 szkl.oliwy z oliwek
5 czarnych oliwek
3 łyżki orzeszków ziemnych
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
50 g sera z niebieską pleśnią(np.gorgonzola)

Przygotowanie:
Składniki na pesto dokładnie rozdrabniamy blenderem.
Ciasto dzielimy na 8 prostokątów,delikatnie nacinamy brzegi dookoła tworząc kratkę.
Jajko rozkłócamy ze śmietaną i smarujemy nacięte brzegi(jak ramkę dookoła).
Na środku prostokątów dajemy pesto i nakładamy na nie pomidory pokrojone w plastry.Pomidory po wierzchu doprawiamy solą i pieprzem i posiekanym świeżym lub suszonym tymiankiem.Pieczemy w temp.200 stopni ok 15 min.




Smacznego!!!
Zapraszam również na stronę kobieceporady.pl gdzie znajdziecie dużo porad dla kobiet i nie tylko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!