Flickr Images

niedziela, 23 lipca 2017

Ogórki w pomidorach do słoików


Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !!
Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!!

Składniki:
2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie)
6 cebuli
0,5 szkl.octu
0,5 szkl.cukru
0,5 szkl.oleju
2 łyżki vegety
6 łyżek przecieru pomidorowego
ok pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
ogórki kroimy jak na mizerię dajemy do miski,cebulkę kroimy w półplasterki-posypujemy solą i zgniatamy odrobinę,dodajemy do ogórków,mieszamy w miseczce pozostałe składniki (olej,cukier,ocet,przecier i vegetę)mieszamy dokładnie aż składniki się połączą i dodajemy do ogórków z cebulą mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.
po tym czasie nakładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 min.



18 komentarzy:

  1. Pewnie dobre spróbuję ,dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogą być ogórki szklarniowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety szklarniowe nie nadają się do słoików

      Usuń
    2. Ja robię też ze szklarniowych. To nie prawda, że się nie nadają.

      Usuń
    3. to dobrze -ale mi nigdy nie wychodziły-pozdrawiam

      Usuń
  3. Czy trzeba koniecznie dodać vegetę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie koniecznie można dać sól,tylko ilość musi być znacznie mniejsza-pozdrawiam

      Usuń
  4. ile słoików wychodzi z jednej porcji

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ogórki to jako surówka do obiadu ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za przepis,ogóreczki wspaniałe,robię już drugi raz podwójną porcje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanie. Czy mozna przetrzymac ogorki dluzej np 12h czy trzeba scisle wg przepisu? Wyjda mi w srodku nocy i wolalabym je dokonczyc pozniej. Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się,że to odrobinę za dużo-bo całkiem zmiękną -ale nie próbowałam tak zrobić więc może się mylę i wyjdą równie pyszne-pozdrawiam

      Usuń
  8. Czy próbowała Pni dorzucić też tam marchew?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie nie próbowałam,ale uważam ,że marchew tu mogłaby być trochę za twarda

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!