Flickr Images

czwartek, 20 lipca 2017

Ogórki kanapkowe do słoików



Uwielbiam je zimą na kanapki,właśnie wtedy kiedy pomidory nie mają już smaku i coś by się przydała na tą wędlinkę położyć,w mojej wersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików)
  • 4-5 ostrych papryczek
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2 pełne łyżki soli
  • płaska łyżka kurkumy
  • na dno każdego słoika: 1 łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie: 

Na dno każdego słoika  powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 2-3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po pół czerwonej ostrej papryki,(ja daję z nasionami żeby były lekko pikantne)

Przygotować zalewę.
Do garnka wlać ocet, wodę, cukier. Dodać obrany czosnek, kurkumę i sól. Zalewę zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach (czosnek odrzucić). Mocno zakręcić Do garnka wlać wodę, tak by była zbliżona temperaturą do tej w słoikach (inaczej popękają). Pamiętać by dno wyłożyć ściereczką. Powkładać słoiki i od momentu zagotowania trzymać je we wrzątku przez 7 minut. Wyłączyć palnik, wyciągnąć słoiki, ustawić go góry dnem i pozwolić im ostygnąć



2 komentarze:

  1. bardzo dobry przepis skład wg mnie idealny. Pani Kasi dziękujemy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!