Flickr Images

czwartek, 27 lipca 2017

Ogóreczki w chilli i czosnku-do słoików



Kolejny pomysł na ogóreczki do słoików,tym razem w chilli i czosnku-lekko pikantne,lekko słodkie-pyszne!!
 
Składniki:
2,5 kg ogórków 
3 łyżki soli
Na zalewę:
500g cukru 
350 ml octu 10 %
 3 łyżeczki chilli(w proszku)
2 główki czosnku
8 łyżek oleju

Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe to ja jeszcze kroję słupki na pół,lubię jak są takie na jeden kęs).
Ogórki dajemy do miski i solimy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin.
Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki.
Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.



  


2 komentarze:

  1. Ile wody na taką porcję zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do zalewy nie dajemy wody -jak odczekasz te 6 godz to ogóreczki ciasno wejdą do słoika i potrzeba mało zalewy -jak nie będziesz czekać aż tyle to zmiękną później ale będzie potrzeba podwójnej ilości zalewy-pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!