Flickr Images

czwartek, 6 lipca 2017

Mięso pieczone w soli na kanapki




Niezwykle mięciutkie i pyszne mięsko na kanapki,zazwyczaj robię po kawałku boczku i karczku,żeby nie było monotonnie.Dobrze jest używać do tej metody pieczenia lekko tłuste mięsko bo sól wyciąga tłuszcz z mięska i jakby było chude to było by za suche .
Polecam gorąco!!

Składniki:
ok 1 kg karczku,
ok 1 kg boczku
sól ok 2 kg(może być kamienna lub morska)
łyżka suszonego majeranku,
łyżka suszonego czosnku
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka papryki wędzonej mielonej
Przygotowanie:
Mięsko wymyłam,osuszyłam.
karczek przyprawiłam czosnkiem suszonym i majerankiem,boczek paprykami,
w żaroodpornym naczyniu wysypałam ok 1 cm soli na dno,na to ułożyłam mięsko i przysypałam solą ,żeby było całkiem przykryte.lekko skropiłam wierzchnią warstwę soli wodą,



wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni (góra-dół)
i piekłam 60 minut.


po tym czasie wyjęłam i zostawiłam do ostygnięcia,następnie połamałam skorupkę z soli i wyjęłam mięsko,jak wystygło to do lodóweczki,można je od razu jeść ale ja wolę kroić jak już stężeje w lodówce -pychotka -polecam!!!



3 komentarze:

  1. Czy np. schab może być tak pieczony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się,że mógłby być za suchy

      Usuń
  2. o ole mi wiadomo, to raczej sól wilgoć wyciąga, ale czy tłuszcz? ... może przy okazji troszkę, ale na 100% to nie wiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!