Flickr Images

sobota, 29 lipca 2017

Fasolka szparagowa do słoików na zimę



Słoiki,słoiki,słoiki...teraz kolej na fasolkę szparagową,którą uwielbiam latem ,ale żeby cieszyć się nią również zimą robię do słoików ,bez octu i dodatków ,żeby zachowała swój smak z lata delikatnej zalewie,ale za to inaczej ją pasteryzuje ,żeby nie psuła się w słoikach-zapraszam i polecam ten sposób.


Składniki:

2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien
1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
4 -5 l wody
Na zalewę:
3 l wody
4½ płaskie łyżki soli
1½ płaskie łyżki cukru

Przygotowanie:

Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie
Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki.
Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli.
Do gotującej się wody wkładamy fasolkę i gotujemy 3 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Układamy ciasno w słoikach, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Wykonujemy zalewę, gotując wodę z dodatkiem soli i cukru. Po częściowym przestudzeniu zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania.
Zdejmujemy pokrywę garnka, a słoiki wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu.
Następnego dnia ponownie gotujemy 30 minut. Gorące słoiki wyjmujemy , odwracamy do góry dnem , po 5 minutach odwracamy zakrętką do góry. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przechowujemy w chłodnym miejscu.


1 komentarz:

  1. Polecam spróbować fasolkę zalaną tylko samą wodą bez soli i cukru. Gotować jeden dzień godzinę i drugi dzień też przez godzinę. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!