Flickr Images

czwartek, 4 maja 2017

Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone






Pychotka,delikatna,chrupiąca z pysznym kremem i owocami-posmakuje każdemu-zdjęcia na szybko robione bo zniknął błyskawicznie polecam

Składniki:
na bezę:
9 białek temp. pokojowa

450 g cukru drobnego
1,5 łyżeczka maki ziemniaczanej i octu winnego lub soku z cytryny 
na krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
kilka łyżek mleka skondensowanego w tubce
2-3 łyżki cukru pudru
dowolne owoce 

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier ,mąkę i ocet.Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia dwa koła takiej samej wielkości.
Piekarnik 180C z termoobiegiem nagrzać , wstawić i piec 5 min po tym czasie obniżyć do 140 C i piec 90 min, ostudzić bezy.
Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i mascarpone porcjami,na końcu mleko z tubki do smaku.Kremem przekładamy bezy dajemy do środka owoce i na wierzch możemy również posmarować resztą kremu i posypać owocami
Gotowe-Smacznego:)



1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!