Flickr Images

sobota, 8 kwietnia 2017

Mazurek cytrynowo-krówkowy


Wielkanocy czas to i czas na mazurki-przygotowałam dla was słodko-kwaśny mazurek cytrynowy,z krówkową masą o smaku adwokatowym- firmy Helio-wyszło pysznie-polecam

Składniki:
na ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
225 g zimnego masła
Masa;
sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn
3 jajka
75 g cukru pudru
75 g masła
dodatkowo na wierzch:
Masa krówkowa o smaku Adwokatowym Helio
i do dekoracji bakalie 

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy dodając 4 łyżki zimnej wody,ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na wielkość blachy.
boki wyrównać odkrajając po 2 cm ciasta z każdej strony.Blachę wyścielić pergaminem i wyłożyć na nim ciasto.
Z odkrojonych kawałków uformować brzegi lekko je zkręcając zrobić ramkę.
Wstawić ciasto do lodówki na 30 min,potem ponakłuwać widelcem i piec 20-25 min w 200 stopniach


robimy krem:
Do garnka wlać niewielką ilość wody i zagotować.Następnie ustawić na nim drugi garnek lub miskę metalową i włożyć do niego składniki na masę i podgrzewać na małym ogniu(n parze)
aż zacznie gęstnieć-cały czas mieszając (ok 25 min)




jak wystygnie wylać na ciasto 


na koniec masę krówkową zmiksować robotem ,żeby była trochę rzadsza i polewamy wierzch naszego mazurka,dekorujemy dowolnie bakaliami i np cukrowymi jajeczkami
schłodzić w lodówce.
smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!