Flickr Images

piątek, 24 marca 2017

Pyszna zupa z zielonej soczewicy-szybka i sycąca


Bardzo prosta w przygotowaniu ,robi się ją błyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszna

Składniki:
250 g zielonej soczewicy (suchej!)
puszka krojonych pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu)
sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku
2 łyżki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:
W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Nie mają się zrumienić, tylko zmięknąć.
Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając.
Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody. Gotuj, aż soczewica zmięknie, co trwa zwykle około 15 minut.
Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól). Gotuj kolejny kwadrans.
Na koniec do zupy dodaj ocet, wymieszaj. Dodatek octu sprawia, że soczewica zyskuje lekkość i inny wymiar smaku.   
Gotowe!!



1 komentarz:

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!