Flickr Images

środa, 22 marca 2017

Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami


Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!!

Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
500g szynki b/z kości
20 dag słoniny 
pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego)
łyżeczkę soli peklowej
ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej
płaska łyżeczka pieprzu białego
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżeczka żelatyny
ok 70 ml zimnej wody

Przygotowanie:
Mięso mielimy najlepiej na grubszym sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym.
dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły.
mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu).
Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz.)

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!