Flickr Images

czwartek, 16 marca 2017

Karczek konfitowany na kanapki


Kolejna propozycja domowej wędlinki,tym razem kofitowany karczek,pyszny z chrupiącą skórką ,pachnący i delikatny w środku-polecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity

Składniki:
ok 1 kg karczku
sól(może być sól peklowana)
pieprz
majeranek,
papryka słodka
olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte)

Przygotowanie:
mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1-2 dni do lodówki(jak używamy soi peklowanej to nawet 3 dni żeby porządnie mięso przeszło,ja użyłam takiej ale czekałam tylko półtora dnia i nie jest w środku różowy,ale nie mogłam się doczekać efektu a i tak był pyszny)

po tym czasie dajemy mięso do garnka i zalewamy zimnym olejem (tak żeby było całe przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(można w trakcie smażenia dorzucić 1-2 ziemniaki surowe obrane żeby olej się mocno nie palił


możemy przykryć folią aluminiową żeby szybciej doszedł i nie tracił temperatury,(folie kładziemy na oleju bo inaczej będzie się robić para i będzie pryskać


 po wyjęciu zostawiamy do całkowitego wystudzenia przed krojeniem,a najlepiej kroi się po nocy w lodówce


smacznego!!!!

4 komentarze:

  1. Gotując w oleju pod przykryciem z folii, karczek tak się zarumieni? Czy może jest gotowany w piekarniku? Proszę o info.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak się zrumieni pod folią,bo temperatura oleju jest wysoka-pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ciekawie, nigdy tak przygotowanego mięsa nie jadłam. Będę musiała spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis do kolekcji:) To niezła alternatywa do badziewia ze sklepów;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!